Kartu Tani Dianggo Nyalurke Pitulungan Rabuk, Program-e Mlaku? -Detak Berita

JAKARTA, Detak Berita – Nalika taun 2017, pemerintahan Presiden Joko Widodo (Jokowi) ngluncurke  Kartu Tani. Kertu iku dadi sarana akses layanan bank dadi siji kang migunani minangka simpenan, transaksi, panyebaran utangan nganti kertu pitulungan (e-wallet) kanggo tani Indonesia.

Sakliyane iku, Kartu Tani kang dikembangke karo Himpunan Bank-bank Milik Negara (Himbara) dianggo kanggo nyalurke pitulungan rabuk marang para tani. Direktur Bisnis Mikro BRI Supari minangka wakil Himbara nerangke, nalika 31 Desember 2020, suwene taun 2020 wes kecetak 12,46 yuta Kartu Tani. Nanging, kang wes didumke lagi 59% utawa 7,28 yuta, lan kang nganggo lagi nggayuh 25% utawa 1,84 yuta kertu.

“Saka12 yuta, 7,2 yuta wes sumebar. Suwene 2020 pancen kita kabeh ana kendala panyebaran, kusus-e  gandheng  pandemi. Banjur  dikandha-ake Kementan mau gandheng  karo wigati  bapak-ibu ing daerah uga menehi sumbangan kanggo proses panyebaran iki. Kertu kang dianggo akeh musat-ake ing daerah-daerah  uji coba,” kandha Supari sajroning rapat  krungu pikiran-e karo Komisi IV DPR RI, Senin (18/1/2021).

Sajroning kasempetan kang padha, Asisten Deputi Prasarana lan Sarana Pangan lan Agribisnis Kemenko Bidang Perekonomian Ismarini kandha, panganggon Kartu Tani isih ana kendala, utamane gandheng suda-ne  bimbingan pemerintah daerah (Pemda) tumrap tani.

“Ing 2020 iku, target implementasi ing Jawa lan Madura 65% kanggo Kartu Tani. Nyatane pancen kita ora bisa nggayuh iki. Saka target 65%, mung 12% kang bisa nganggo Kartu Tani. Sawetara kendala, nalika nganalisis kita ndeleng ana suda-ne pemerintah daerah tumrap implementasi Kartu Tani,” kandhane Ismarini.

Dheweke kandha, mung sak glintir Pemda kang duwe wigati kusus tumrap Kartu Tani kanggo nyurung undhakan tetanen ing daerah-e. Sauntara, daerah kang wes ngleksanaake iku menehi undhakan kang apik banget ing lapangan tetanen.

“Ing sawetara daerah kang kepala daerah-e  iku duwe wigati, implementasine Kartu Tani iki ngaruh gedhe, persentasi-ne gedhe. Minangka salah siji contone iku Kabupaten Batang, kang implementasine Kartu Tani ing kono wis meh 100%. Banjur  uga ing Lampung, senajan Kartu Tani durung ana, nanging ana wigati saka Kepala Daerah-e tumrap undhakan tetanen, dheweke nggawe Kartu Petani Berjaya kang nggabungke Kartu Tani kanthi aplikasi,” kandhane.

Ing sisih liya, miturut Ismarini anane para panyuluh tetanen uga penting kanggo mbimbing para tani nganggo Kartu Tani.

“Nganti kira-kira iki uga bisa dadi usulan sajroning nyebarke rabuk mengko, nggabungke antara Kartu Tani kanthi aplikasi ing android. Nyatane, ora kaduga aku senajan ana kurang melek teknologi saka para tani, nyatane dheweke yen kanggo android lumayan cepet kanggo sosialisasine,” dheweke nambahke.

Nanging, dheweke ngusulke supaya  tim panyuluh tetanen kang tugas iki uga nduweni kabisan ing lapangan teknologi, nganti bisa nyurung panganggon Kartu Tani.

“Banjur piye ing Lampung nyosialisasi-ake Kartu Tani lan aplikasine iku pancen  kita mbutuhke panyuluh-panyuluh tetanen kang liya saka  biasane. Kira-kira bocah enom, melek teknologi, ketarik marang teknologi supaya bisa nyosialisasike Kartu Tani ing desa,” dheweke mungkasi.

DB

Related posts

Leave a Comment