Pemerintah Didhesek Aktip Nyurung Digitalisasi Aksara Jawa – Detak Berita

JAKARTA, Detak Berita – Upaya digitalisasi aksara Jawa kang diajoke Pengelola Nama Domain Internet Indonesia (Pandi) menyang lembaga internet donya ilang. Pemerintah uga didhesek supaya temenan nglestarek-ake  warisan mbah buyut  iku.

Panganggon aksara latin luwih akeh dianggo ing urip sedina-dinane, timbang nganggo aksara daerah kang keancem ilang. Direktur Eksekutif Culture and Folks For Indonesia (CFI) Muhammad Yusuf njaluk supaya pemerintah ngengolke digitalisasi aksara nuswantara.

“Kudune pemerintah bisa nglakok-ake campur tangan kabijakan. Ngawal kanthi intensif apa kang lagi diupaya-ake Pandi”, kandhane kaya sajroning katerangan katulis, Senin (4/1/2021).

Dikandha-ake CFI, upaya kang dilakok-ake  Pandi kudune oleh dhukungan kang nyata saka pemerintah. Amerga, nalika digitalisasi aksara Jawa bisa diujudke, dheweke nganggep arep akeh imbas kang apik tumrap Indonesia.

“Utamane nyangkut aspek palestarian aksarane iku dhewe. Jaman teknologi kang cepet banget kaya saiki kudune didadek-ake momentum. Momentum kepiye ndadek-ake digital budaya bangsa”, kandhane priya kang disapa Yus iki.

“Yen aksara Jawa iki bisa nyata (didigitalisasi), mula iki arep dadi lawang mlebu kanggo budaya kita kang liyane. Saya dikenal donya”, kandhane.

Minangka kabar, Pandi saka wiwitan gelut dhewe nglakok-ake digitalisasi aksara Nuswantara, salah sijine aksara Jawa kanthi ngajoke panjaluk Internationalize Domain Name (IDN) marang lembaga internet donya, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Pokok surate, kabeh data kang dikirimake karo Pandi wes rampung dievaluasi karo ICANN. Ndeleng marang asil evaluasi, kanggo sauntara proses IDN aksara Jawa dibalek-ake marang Pandi, ditambah karo sawetara alesan.

Alesan kapisan, basa Jawa durung kalebu minangka basa administratif Indonesia ing ISO 3166-1. Alesan kaloro, ICANN ndeleng banjur durung cukup bukti yen aksara Jawa biasa dianggo karo kabeh utawa sabagiyan rakyat Indonesia. Alesan katelu yaiku status aksara Jawa ing UNICODE kang saiki isih kalebu sajroning kategori ‘Limited Use Script’.

DB

Related posts

Leave a Comment