Mentan Syahrul pengen Ngundhak-ake Upaya Tani dadi Skala Bisnis

Menteri Pertanian Syhrul Yasin Limpo

Menteri Pertanian Syhrul Yasin LimpoMenteri Pertanian Syhrul Yasin Limpo

MAKASSAR, Detak Berita – Suwene iki nandhak-ake sektor tani bisa nyangga sajroning kahanan nyeret-ake ekonomi Indonesia utawa dunya. Malah, sektor tani bisa nggawe undhakan apik sajroning mbangun nasional, kanthi nggawe kasempetan gawean.

Miturut Menteri Pertanian Syhrul Yasin Limpo, Kredit Usaha Rakyat (KUR) lan Komando Strategi Pembangunan Pertanian (Kostratani) dipengeni bisa luwih cepet ngobah-ake mbangun pertanian pedesaan menyang tani maju, mandiri lan modern. Bab iku dikandha-ake Mentan Syahrul ing Sosialisasi Pemanfaatan Dana KUR lan Implementasi Kostratani ing Wisma Negara CPI Kota Makassar, Sabtu (25/1/2020).

“Gambaran iku mengko diobahke karo BPP dadi pusat kaleksanan Kostratani kanthi daya guna panyuluhan lan ngundha-ake ka-ahli-an para panyuluh tani”, kandhane Syahrul.

Merga saka iku, Kostratani miturut Mentan Syahrul ing desain supaya bisa ngenali potensi komoditas unggulan lokal kang bisa ndhongkrak pengasilan lan kasejahteran tani.

“Merica kang sering kita temok-ake ing meja restoran-restoran, kanthi campur tangan teknologi  lan pitulung panyuluh, mangarepe bab kaya iki wis bisa diasilke ing tingkatan Kostratani. Kepengenan bebarengan kita, siji Kostratani nduweni siji pabrik”, ujar Syahrul.

Ing kasempetan iku uga, Mentan Syahrul nyerah-ake pitulungan tani kanggo propinsi Sulsel akehe nganti 150 miliar rupiah sajroning wujud 50 Traktor Roda 4, 100 Traktor Roda 2, 100 Pompa Air, 30 Combine Harvester, 3,3 ewu ton winih pari, 2,7 ewu ton winih jagung hibrida, 180 ton winih kacang, 338 winih dele, 25 ton winih kacang ijo lan adum KUR marang 5 wakil Kelompok Tani.

Sauntara iku, Direktur Jenderal Prasarana lan Sarana Pertanian Sarwo Edhy kandha yen serapan KUR tani nasional nganti tanggal 24 Januari 2020 wis nganti 600 miliar rupiah.

“Kabeh angka KUR tani yaiku 50 triliun. Biaya iki dikanggo-ake supaya nulung budidaya kebun, tanduran pangan, hortikultura lan paternakan kanthi bunga kang endhek yaiku 6 persen”, kandhane Sarwo.

Sakliyane skema KUR, Sarwo Edhy uga ngimbau marang tani kang teka supaya bisa akses asuransi tani.

“Ana asuransi pari lan asuransi ternak. Pemerintah menehi subsidi nganti tani ditulung sajroning mbayar premine. Tani mung mbayar 36 ewu, 144 ewu dibayarke karo pemerintah. Ndadekake yen pari kang ditandur ngalami puso merga garing banget utawa banjir arep diganti 6 yuta saben hektar kanggo kaping sepisan wektu tandur”, ujare Sarwo.

Kanggo peternak kang wis melu asuransi, pemerintah arep ngganti ternak-e kang mati utawa ilang, umpamane a sapi, kita arep ganti 10 yuta saben sijine kanthi mbayar premi 40 ewu, sauntara sisane, 160 ewu, arep dibayarke karo pemerintah.

Nanging, kabeh pitulungan kang diwenehke iku, miturut tipak Gubernur Sulsel iki mung dadi pemicu, kang perlu gage dilakok-ake yaiku nglakok-ake konsolidasi lan ngganti paradigma pangelolaan usaha tani dadi skala bisnis.

Lan kabeh kahanan upaya iku arep dikontrol lan disetir karo Kostratani lan Agricultural War Room (AWR), kanthi daya dukung arupa akurasi data.

“Kita mantau saben masalah kalebu sumebar-e rabuk subsidi kang aku terima beritane wektu maparke Kostratani ing kantor pusat FAO ing Roma. Ora butuh suwe. Bab iku bisa dirampungke”, kandhane Syahrul.

DB

Related posts

Leave a Comment